Doba temna

Last Updated on 17. 1. 2022 by Lucie Klabanová

aneb jak se nenechat semlít povánoční depkou

Období po Vánocích jsem před časem začala nazývat dobou temna. Tma, když se probouzím. Tma, když vypínám počítač. Tma, pořád jen tma. 

Slunce vidíme spíše sporadicky a úroveň naší nálady má několik týdnů systematicky sestupnou úroveň. 

Uff, to je tedy něco! Vnímáte to taky tak?

Když jsem si tuhle tendenci před pár lety začala uvědomovat, zjistila jsem, jak obrovský vliv na mě nedostatek slunce a pohybu venku tohle období má. A jednoho dne jsem se rozhodla – jedeme za sluncem! 

Ani ve snu by mě nenapadlo, jak jeden týden ve slunném, teplém prostředí na několik následujících týdnů zachrání mou náladu i výkonnost. A tak jsem se rozhodla z tohoto lednového výletu udělat tradici. 

A pak přišel Covid. A mým plánům byl konec. 

Píše se rok 2022, leden, s Covidem tu žijeme už dva roky, a už druhou zimu řeším co se sebou, abych nepodlehla negativitě, únavě, kterou ve mě tohle období způsobuje.

Loni jsem byla flexibilní. Lockdown mě přiměl sebrat všechnu odvahu a jet za sluncem kamkoli, kam to šlo. Mallorca rozhodně není tradiční destinací na Vánoce. Je tam poměrně chladno (ráno kolem pěti stupňů) a ani odpolední teploty nedosahují žádných závratných hodnot (něco mezi 15 a 20 stupni). Turistů v téhle době na Mallorce moc nepotkáte, maximálně pilně trénující cyklisty. Polovina restaurací a kaváren je zavřená – i tehdy, když zrovna světem necloumá tenhle neviditelný virus. 

Ale svítí tam slunce. Téměř pořád, každý den.

A možná právě proto jsem z téhle cesty byla tolik nadšená. Aneb dočerpání sluneční energie v zimě 2021 – splněno. 

Capdepera, Mallorca

Co udělám letos? Netajím se tím, už pokukuji po možnostech přerušení tohohle šedivého období plného špatných nálad, zbytečných emocionálních výkyvů a nespokojenosti. 

Ale „útěk“ je jen jeden z možných pokusů o řešení. Pojďme se podívat, co malého můžeme udělat každý den pro zlepšení naší nálady a překonání tohoto nepříjemného období. Protože i malé krůčky jsou lepší než nic. Lepší, než čekat až konečně přijde jaro. 

Pravidelné cvičení

Už nějakou dobu dělám pravidelně ráno jógu. V zimě, po tmě, je samozřejmě mnohem těžší vstát, nicméně i tak se nevzdávám svého cíle – alespoň třikrát týdně začít den cvičením. Většinou se mi daří i pětkrát (od pondělí do pátku), ale v týdnech, kdy jsem unavenější, si čtvrtky a pátky časné vstávání odpustím a jsem zkrátka spokojená s 3x týdně. 

Moje zkušenost se vstáváním dřív kvůli józe je asi taková: 

“Ježiš, to už zvoní budík?”

“Dneska jsem unavená, dneska vynechám.”

“Ale ne, stejně už mě ten budík probudil. Vstanu.”

Pokus o pohyb ke kraji postele… 

“Ne, to nejde, nemůžu.”

Pokus číslo dva o pohyb ke kraji postele.

“No tak jo, vstanu.”

Podaří se mi vstát a napůl ještě spím, když si už převlečená ve cvičebním s vyčištěnými zuby rozkládám karimatku. Zapnout apple watch, pustit appku “Daily yoga”, sestavu, kterou stejně znám zpaměti. 

“Jé, to je fajn pocit po cvičení. Jsem tak ráda, že jsem vstala.”

Toliko pohled do mé hlavy ráno :-)

Naplánovaný odpočinek

V létě existuje přirozená hranice mezi prací a odpočinkem. Když se stmívá kolem osmé, deváté hodiny, váš organismus přirozeně cítí, že to je čas odpočinku, protože práce – doba světla – už skončila. 

Jenže co v zimě? Tma je, když ráno vstanete, tma je už ve čtyři, pět odpoledne, což je čas, kdy jste nejspíš ještě s prací neskončili. 

Jak se v tom má váš organismus vyznat?!

Zkuste mu pomoct tím, že mu dáte do kalendáře upomínku. 

Ať už plánujete svůj den v papírovém diáři nebo google kalendáři, naplánujte si čas ukončení práce a čas na odpočinek. V ideálním případě si i naplánujte, jakou formu odpočinku zvolíte. 

Budete se divit, jak velký efekt má upomínka, která vám říká, že je čas ukončit práci a jít si číst

Prokrastinace povolena

V posledních letech na televizi koukám velmi zřídka. Ale v zimě je moje potřeba zapnout televizi, nalít si skleničku vína a prostě jen civět na jakýkoli film značně zvýšená. 

Dovolte si to. 

Naše tělo si v tomhle období prostě říká o to, že i hloupá prokrastinace, zcela pasivní odpočinek, je žádoucí. Tak se netrapte výčitkami svědomí. Je to v pořádku. Až bude v létě venku teplo a světlo do pozdních hodin, zapnout televizi vás ani nenapadne. 

Péče o sebe

Dopřejte si čas sami pro sebe. A ještě lépe, dopřejte si v čase pro sebe, péči o sebe. Objednejte se na manikůru a neřešte, že hodinu nejste na mailu. Nechte si promasírovat celé tělo vonnými oleji, a nezapomeňte vypnout telefon. A jestli vám to předchozí zmíněné přijde jako vyhazování peněz, tak si alespoň dopřejte dlouhou horkou vanu a vezměte si tam svou oblíbenou hudbu a sklenku prosecca. 

Nic nemůže zmírnit dopady zimní doby lépe, než teplo a čas jen pro sebe

Jděte ven

I když je zima, jděte ven, ideálně do přírody. Dobře se oblečte, zapomeňte na to, že vypadáte jako medvěd ve všech těch vrstvách, nebo se prostě před odchodem nedívejte do zrcadla. 😊 Ale vyražte. Pohyb na čerstvém vzduchu, i tehdy když zrovna není krásné počasí, má blahodárný účinek. A už po půl hodince se budete cítit líp.

Zkuste třeba víc chodit pěšky tam, kam byste normálně jeli autem. Opravdu nemůžete do obchodu, který máte za rohem, jít pěšky?

Uvidíte sami, jak taková malá procházka zamíchá vaší náladou. A co teprve tehdy, když zrovna náhodou vysvitne sluníčko.  

Jaké drobnosti pomáhají vám překonat dobu temna? Podělte se s námi, věřím, že nedostatek slunce i světla má vliv na většinu lidí, i když si to možná neuvědomují. O to spíše je každá sdílená zkušenost drahá!

Tagy:
Jsem mentorka, leader a průkopník zlepšování procesů v byznysu. Pomáhám firmám i jednotlivcům hledat efektivní cesty k vytyčeným cílům. Jsem autorkou online kurzu 12 tipů, jak mít čas pevně ve svých rukou Pokud nemáte na kurz právě teď čas, tak si alespoň stáhněte zdarma Rychlý tahák pro lepší time management. A pokud naopak už teď víte, že chcete jít mnohem víc do hloubky a podívat se na svou celkovou spokojenost, pak vás možná  zaujme můj komplexní sebe-mentoringový online kurz efektivity, time managementu, osobního rozvoje a komunikace.  Napsala jsem pro vás také stručný e-book zdarma 9 tipů, jak být skvělým šéfem, který si také můžete stáhnout zdarma. Jak si poradit se všemi situacemi v roli čerstvého šéfa, jak mít spokojený tým se můžete dočíst v e-booku 5hvězdičkový šéf. Dozvíte se, že to je snazší, než si myslíte. Ale také, že na maličkostech záleží. Více o mně se můžete dozvědět tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Nejsou nadále ukládány ani jinak zpracovány. Zásady zpracování osobních údajů